Karácsony után...

2011-ben sem volt másképp, eljött a karácsony ideje.

Kollégáimmal nekiláttunk a Nagykarácsonyi Ünnepség szervezésének. Meg van már a megszokott forgatókönyv. Tudjuk, ki szervezi a műsort, ki tartja a kapcsolatot a támogatókkal, ki indul vásárolni, ki fogadja a vendégeket, ki süt mézeskalácsot, díszíti a fenyőfát, teát főz, fotóz  vagy szaloncukrot kínál.

Az előkészületek megkezdése előtt, mégis megtorpantunk kicsit és visszaemlékeztünk: ez lesz a Szakszolgálat 10. Nagykarácsonyi Ünnepsége!

Felidéztük az elmúlt kilenc év karácsonyi ünnepségeit, helyszíneit. Eszünkbe jutottak a sztárvendégek műsorszámai, és kedves történetek, melyek szervezés közben történtek velünk.

Voltak kollégáink, akik elsőként csatlakoztak a szervezéshez, mások már kilenc évre tudtak visszatekinteni. Emlékezésünk legfontosabb eredménye az lett, hogy örömmel tölt el bennünket, hogy a tíz évvel ezelőtt útjára indult kezdeményezést - mely mára már hagyománnyá vált – sikerült tíz éven át megőriznünk és tovább vinnünk. Időközben változtak az idők - igazgatók jöttek - menetek, a kollégák cserélődtek, de a karácsony mindig ugyanaz maradt.  Célja mindig ugyanaz volt: néhány száz gyereknek örömet okozni - abból a sok százból - akik a gyermekvédelmi szakellátásban kényszerülnek élni- és egy napra elhozni nekik is a karácsony hangulatát. Ez a mi ajándékunk számukra.

A legérdekesebb talán mégis az, hogy mi is ajándékot kapunk ezen a napon. Azáltal, hogy szervezzük a gyerekek számára a karácsonyi műsort, egymáshoz is közelebb kerülnek olyan kollégák, aki a mindennapokban alig találkoznak. Minden karácsonynak lesz egy kiemelkedő pillanata, melyre szívesen emlékszünk vissza, vagy megesik egy vicces történet, melyen még sokáig tudunk nevetni.

Így kezdődött tehát a nagy szervezkedés. Eredményeként ismét volt csodálatos karácsonyfánk a színpadon, jöttek a motoros egyesület tagjai és gyűjtésük által jutott minden gyermek számára ajándék. Voltak megható és vidám pillanatok a színpadon - és a színpad mögött. A debreceni pizzériák támogatása jóvoltából volt lehetőség a fellépők megvendégelésére. Színes tánc, betlehemes játék, mese és vers szórakoztatta a gyerekeket.

2011. az önkéntesség éve volt. Ennek jegyében készültünk Nagykarácsonyi ünnepségünkre, és az összefogás, az önkéntes munka ismét meghozta eredményét. A gyerekek boldogan távoztak.

Mi leszedtük a fenyőfát, elcsomagoltuk a díszeket, megköszöntük a fellépők műsorát, kitakarítottuk a termet, kifizettük a számlákat és megírtuk támogatóinknak a köszönő sorokat.  Így végződött tehát a 10. Nagykarácsonyi Ünnepség.

Örömmel tekintünk a következő Nagykarácsonyi ünnepség megszervezése elé.

Nyéki Barbara HBM-i TGYSZ –  gyámi-gondozói tanácsadó