Szupervízió másképp – avagy Farsang 2012.

Fejlődés lélektani kutatások bizonyítják, hogy a „gyermeki én” mindenkiben örökké benne él. Az élethelyzettől és az egyéntől függően tör néha felszínre és ismét tudunk gondtalanul örülni valaminek, lelkesedni, együtt nevetni, együtt játszani, feltételek nélkül szeretni és elfogadni. Ennek a kutatásnak lehetett volna egyik „bizonyítéka” a Szakszolgálat farsangja is.

A „nagy” napot már lázas készülődés előzte meg, készültek a jelmezesek, szorgalmasan próbáltak a formációk, és hol itt, hol ott ültünk be egy-egy irodába néhány percre felemlegetve a korábbi Farsangok hangulatát, poénjait, finom ételeit.

Az idő csak múlik, leesett a nagy hó, és lassan olvadozni kezdett. Ideje volt, hogy mi is temessük a telet, temessük a téli bosszúságokat, kitörjünk kicsit a határidők szorításából a bürokrácia útvesztőiből és Farsangoljunk, nevessünk, táncoljunk.

Négy évvel ezelőtt a közös intézményi Farsang csapatépítő napként jött létre, amely segíti a különböző osztályokon dolgozó kollégák közelebb kerülését egymáshoz, és jobb munkakapcsolatokat eredményezhet.

Az intézmény épületén kívül megrendezett első farsang már meghozta a várt „eredményt” és hagyománnyá érett.

Még biztos Ti sem felejtettétek el a nagy sikerű Zizi Labor és asszonykórus formációt, vagy a  finom babgulyást, és csülkös töltött káposztát, amit jól esett elfogyasztani a kimerítő vetélkedő után a kis pálinkától megfáradt gyomroknak.

Az idén új kolléganőink készültek számunkra, érdekes, szórakoztató és próbára tevő vetélkedővel. Csatlakoztak hozzánk új kollégáink is a Befogadó Otthonból. Minden csapat kiállta a próbát. Ahogy haladt előre az idő, előfordult, hogy egyes feladatot szabadon értelmeztünk, így történhetett, hogy a nyim-nyam-nyum szavakkal segíthető térbeli koordináció nem vezetett eredményre, és bebizonyosodott, hogy a túrórúdit meg lehet enni késsel-villával, sőt akár piros pöttyös csomagolással is?! 

Szakmai feladványokkal tűzdelt activity játék során a mutogató személy mozdulatait, lehetett aztán bátran félreértelmezni, és bekiabálni a megfejtéshez cseppet sem közel álló szavakat...

Minden évben voltak jelmezeseink, de az idén tettünk ki talán legjobban magunkért, mert igazi karneváli hangulat alakult ki a táncparketten. Külön szórakoztató a jelmezesek felvonulását kísérő, tehetséges konferansziénk páratlan humora, melyet a legjobb pálinka mézédes aromája fűszerez.    

A retro disco aztán végleg meghozta a várt eredményt!  A többség addigra már ledobta szorongásait és önfeledten táncolt, énekelt, szórakozott. Discjockey-nk – aki mára már tiszteletbeli gyermekvédővé „avanzsált” jól keverte a lemezeket, és felvonultatta a legjobb slágereket számunkra. Táncoltunk, amíg a cipőnk, lábunk, erőnk bírta.... 

Minden csapatépítő napnak megvan az eredménye, ennek is lett: egy eltört szék, néhány elhagyott majd később megtalált sál, kesztyű és sapka valamint némi másnaposság.

De lett szakmailag mérhető eredménye is, hiszen sikerült a csoportdinamikát erősítenünk, az egyénekben felhalmozódott pszichés terheket feledtetni, és komoly eredményeket elérni a konfliktuskezelés területén.

A munkával terhelt hétköznapokban is jusson eszünkbe majd egy-egy vidám farsangi pillanat, amely átsegít bennünket az adódó személyes vagy szakmai problémákon, és akkor valós szupervíziós eredményekről számolhatunk be.